Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Lázár János vagy félrebeszél, vagy hazudik

http://nepszava.hu/cikk/1015711-lazar-janos-vagy-felrebeszel-vagy-hazudik

 

 
 
 
 
0
inShare

"Lázár János vagy félrebeszél, vagy hazudik", mindenesetre legalább tízezer ember hiába várja, hogy a kifejezetten hátrányos helyzetű térségekben működő szociális szövetkezeteken keresztül érkező uniós pénzügyi segítséggel segély vagy közmunka helyett egy ideig tisztességes bérért értelmes munkát végezhessen - mondta lapunknak Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége elnöke. 

Németh azért csalódott, mert március 20-án Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy képviselői kérdésre válaszolva írásban nyugtatta meg a szociális szövetkezetek számára kiírt uniós pályázat eredményére fél éve várókat, hogy "a beérkezett több mint 900 pályázat értékelései is elkészültek, 2 Mrd Ft-ról a támogatói döntés 2013 decemberében megszületett, a teljes eredmény és a támogatottak értesítése 2014 márciusában megtörténik."

Március elmúlt, és ma, április 1-én Németh kérésünkre ellenőrizte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elektronikus adatbázisát, de abban nyomát sem találta a Lázár által ígért eredményhirdetésnek, a legutóbbi információ a pályázatokkal kapcsolatban tavaly júliusi.

Más módon sem kaptak Lázár megnyugtatónak szánt levele óta semmilyen hivatalos jelzést - panaszolta. Jelezte: 944 pályázat van beadva, ami alsó hangon 10 ezer embert érint, de valószínűleg egy szociális szövetkezet tíznél több embert is foglalkoztathatna, így ez a szám még magasabb lehet.

A szövetség elnöke súlyos problémának nevezte, hogy több szövetkezet úgymond "pofára eshet", mert már elkezdték az emberek foglalkoztatását, arra számítva, hogy az eredetileg tavaly szeptemberre ígért eredményhirdetés - és támogatási folyósítás - legfeljebb néhány hetet csúszik.

Azok a szövetkezetek, amelyek így tettek, munkabért ugyan a támogatás folyósításának hiányában nem tudtak fizetni, ám a foglalkoztatás után járulékfizetési kötelezettségük keletkezett. Mivel ezt szintén nem tudták rendezni az állam felé, az elnök szerint könnyen lehet, hogy ha a valamikor végre kihirdetett pályázaton nyernek is pénzt, nem juthatnak hozzá, mivel a köztartozás kizáró ok a pénz folyósításánál.

Németh László jelezte azt is, hogy az OLAF-hoz, az Európai Csalásellenes Hivatalhoz is fordult, mert szerinte tarthatatlan, hogy a magyar államigazgatás így járjon el uniós pénz felhasználásakor. A csaknem ezer pályázat esetében a fél éves csúszás azért is megdöbbentő, mert miközben legalább tízezer ember csak vár, addig vannak olyan sikeres pályázók, akik már nyertek. Nem is keveset.

Beszámoltunk róla, hogy egy foglalkoztatói szövetkezet akadály nélkül jutott hozzá a pályázati pénzhez. Ennek vezetője Farkas Flórián fideszes képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Míg az összes szociális szövetkezet között 8 milliárd forintot osztott volna el a kormány, Farkas Flóriáné 5 milliárd forintot kapott.

Powered by Drupal