Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

Pályázat kihirdetése hiányában - szociális szövetkezeti tény-kép

Tisztelt Szerkesztőség!

Nagy szomorúsággal szeretném közzétenni hogy az EU támogatásokkal kapcsolatosan a hivatalnokok milyen mélységben nézik le a mélyszegénységben élő embereket.

2013 tavaszán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mint a Társadalmi Megújulási Operatív Program irányító hatósága valamint az ESZA Nonprofit Kft. mint Közreműködő Szervezet Pályázatot írt ki a szociális gazdaság fejlesztésére konkrétan szociális szövetkezetek támogatására és alapítására.

Nagy kedvel fogtunk hozzá a szociális szövetkezetek szervezéséhez, cégbírósági bejegyzéséhez, és a pályázat elkészítéséhez.


 

A szociális szövetkezetek általános célja hogy magánszemélyek formális szerkezeti keretek között önkéntes tagsággal a szervezet javára működjenek együtt, és végezzék tevékenységüket. Ez azt jelenti hogy minimum 7 fő ismerősök, hasonló rossz helyzetben lévő barátok összeszerveződnek és önfoglalkoztatás keretén belül végzik azokat a munkákat melyet ők saját kapcsolataik alapján meg tudnak valósítani, és ezért fizetséget vesznek föl. Az önfoglalkoztatás mellet szociális tevékenységet is végeznek, ez szűkebb és bővebb környezetük szépítésére kisebbségek és idős emberek támogatására merül ki, minden szövetkezet a saját tevékenységi körei alapján tud segíteni.

A megjelent pályázat a szövetkezetek indulásának segítésére 7 milliárd forint 100%-os Európai Uniós támogatást ajánlott. Ehhez egy cca. 150 oldalas pályázatot kellet benyújtani, melynek az első szakaszába 3 darab pályázatot nyújtottunk be a megadott június 6-i határidőig. A pályázat tartalmazza a kiírás szerint két év megvalósulási, valamint további két év fenntartási szakasz az ehhez tartozó üzleti tervekkel, képzéssel, szociális vállalásokkal a saját munka végzéssel.


A második szakaszba október 1-i dátummal további 5 darab pályázatot nyújtottunk be hasonló feltételekkel.

Rémes az hogy 9 hónap alatt mindösszesen a beérkezett 814 darab pályázatból 2014 február közepéig 48 darab pályázatot méltóztattak elbírálni, ha a megkezdett ütemezés szerint bírálják el a pályázatokat már csak 19 hónapnak kell eltelni ahhoz, hogy a végére jussanak. A szociális szövetkezet tagjai mindannyian mélyszegénységben élnek, támogatásra csak az jogosult aki hátrányos helyzetű, ötvenedik életévét betöltött munkanélküli, 8 általános iskola képzettségű, a pályázat beadásakor minimum 6 hónapja munkanélküli, és hasonlóak.

Nem tudom megérteni, hogyan lehet az íróasztalok mellől ennyire lenézni önfoglakoztatás keretében dolgozni akaró magyar állampolgárokat, legyen az bár mélyszegény, cigány, idős.

Ezen túl ha kicsit számolgatunk a nyolc pályázat 80 ember saját erejéből történő munkavégzéséről szól, de ha ezt minimum családonkénti 4 fővel beszorozzuk akkor is több mint 300 fő életminőségét tudnánk javítani. nem beszélve a bővebben értelmezett környezetről és a vállalt szociális tevékenységről.

Mindehhez hozzátesszük hogy a beérkezett nyolcszáztizennégy darab pályázat ugyanúgy nyolcezer hátrányos helyzetű és munkanélküli embert érint ez mindösszesen mintegy negyvenezer ember érintettségét valósítja meg.Bárhol az országban negyven-ötven fő új munkahely létesül, mindenki örül, tapsol, átad büszkén kiemeli a foglalkoztatottság javítását, látjuk tévé rádió média ebből áll ki. Ezt a nyolcezer munkahelyet jó magasról szarják le, senkit nem érdekel. Az időhúzás miatt mikorra esetleges pozitív pályázati döntés születne már egy két év alatt a szövetkezeti tagok nem hiszik el hogy valaha megkapják a várt és beígért pályázati támogatást, lassan felbomlanak, még költenek egy kicsit a nem tudom miből cégbírósági törlésre, és itt a pályázat és az emberek vége.

 Üdv. Szép László

 

Ez egy válasz a Miniszterelnökség Uniós csili-vili Hírlevelére

Az emberek értékét az határozza meg, hogy mit tesznek és nem az, hogy mijük van. Üzenet Lázár Jánosnak. 

HÍRLEVÉL
Immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Uniós Fejlesztések nyílt napja, melynek során az érdeklődők ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel tekinthetnek be az európai uniós támogatásokból megvalósult fejlesztések kulisszatitkai mögé. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel, idén már nem egy napon, hanem március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen tekinthetik meg a látogatók az elért sikereket. Az összes helyszín és a pontos időpontok elérhetőek a következő oldalon:
http://nyiltnap.szechenyi2020.hu/
A Drupal alapú honlap készítésében részt vett a Macroweb Internet Consulting