Navigáció

Belépés

SzoSzöv hírlevél

E-mail:

A hírlevél üzemeltetője:
http://lev-lista.hu

2012 Szövetkezeti Év konferenciasorozat

képalbum a konfwerencia sorozathoz: http://www.facebook.com/media/albums/?id=198222250227766

 

TISZTEL ÉRDEKLŐDŐ, LEENDŐ RÉSZTVEVŐ!

Az idei év a Szövetkezetek éve. Mi szövetkezők saját tapasztalatainkból tudjuk, milyen jól választottunk, amikor életünket egy szövetkezethez és azon keresztül egy világot cselekvően átölelő, és mozgató szövetkezeti mozgalomhoz csatlakoztunk.
Ezt a szeretettel és odafigyeléssel teli saját erejét a szövetkezeti közösséggel megsokszorozó munkaközösséget szeretnénk bemutatni több alkalommal az ország több városában.
A valóság talaján, de progresszíven.
Hazánk jelenlegi gazdasági - társadalmi kihívásaira a következő jelenség és kérdés csoportokra keressük és próbáljuk megadni „2012 Szövetkezeti Év konferenciasorozaton” a válaszokat.

  Szabályok    Felelősségek    Megoldások
A résztvevő A közfoglalkoztatás és az önfoglalkoztatás helyes arányai a szociális gazdasági, és a piaci megoldások gyakorlatai. A családok, kisvállalkozások, gazdasági újraszerveződése a vidékfejlesztésben a szövetkezés útján Minta és oktató gazdaságok, termékpályás és kereskedelmi szövetkezeti alapú hálózatok
A környezet A közigazgatás az önkormányzatiság új szabályozásából adódó lehetőségek a kisközösségek számára A föld, a víz, az élelem,a lakhatás, az energia mint közjó amit a táj biztosít Városok falvak kooperatív hálózatai a közös jövőnk
A tudás Szövetkezeti törvénykezés hazai gyakorlata és folyamata (PTK. új szövetkezeti törv.) A szövetkezés társadalmi ereje és szereplőinek felelőssége A szövetkezés nemzetközi társadalmi elfogadottsága és jó gyakorlatai hatásai.


A kilenc problémát alapvetően többféle nézőpontból kívánjuk „körbejárni”. A fent leírt szellemi tér minden ablakát kinyitva.
A sorozatot úgy próbáljuk megszervezni, hogy a www.szoszov.hu az előadásokat részben filmen részben a prezentációkkal megörökítse, elérhetővé tegye. Az előadók egy kis tanulmányban is kifejthetik véleményüket, és megoszthatják az érdeklődőkkel e-book formájában.
 


A KONFERENCIÁK ÉS AZOK TÉMÁI:

2012. május 31.
    Az első konferencia ()szellemi környezetét a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének megalakulásának a születésének a helye KUNBÁBONY meghatározza, témája:” A helyi kisközösségek egyik útja szociális piac és egyik eszköze a szövetkezés    Ezen a napon az előadók igyekeznek bemutatni a helyi a kistelepülés ill. településrészeket ma jellemző nem működő emberi kapcsolatokat, rothadó gazdasági lehetőségeket újraformáló, újraindító folyamatokat.


június 14.    A következő konferenciahely SZEKSZÁRD a hazánkban azon régió egyik városa amelyik a foglakoztatási innovációban élenjáró és ahol van szövetkezeti élet. A téma: „ A munka alapú közösségszerveződés és a kulturális identitás mint a társadalmi innovációs erőforrás    önmagában is elég érdekes. Az előadások a kaláka jellegű szerveződésektől a LEADER megoldásokon át a kisközösségek önellátás felé való elmozdulásáról szolnak, bemutatva azt a sok energiát igénylő folyamatot, amely a munka világából kiszorult emberek újra aktivá tételéhez szükséges. Szó lesz a már valóban munkaképtelen személyek szociális gazdaságba integrálásáról is.


június 21.    A harmadik alkalom VESZPRÉM a nap témája : „A gazdasági tradíciók és a kisközösségek szinergiái egy társadalmi innováció lehetősége"    azt a szövetkezeti megoldást járja végig amelyiknek fő gerincét a fogyasztási, a hitel és az értékesítő szövetkezetek adták. E közösségerősítő gazdasági megoldások a kicsiket naggyá tették. Szövetkezetek nem gyógyírként, hanem kiegyenlítő gazdasági szervezetként segítik a globális világ mellett a lokális életet, azaz a családok életvitelének biztonságát. Szó lesz a magányos és a közösségi gazdálkodás különbségeiről és a szükségletek által generált tervezett, közös fogyasztás társadalmi hasznosságáról is.


július 5.    Vízválasztó lesz a negyedik alkalom. BUDAPESTEN a térbeli léptékek fognak megváltozni. „Szakmai ill. területi szintű társadalmi változások a szövetkezés segítségével Európában    „ címmel kitekintünk a nemzetközi gyakorlatra, keresve annak a lehetőségét, hogy a szövetkezési megoldások miképpen segíthetnek egy régió egészének a felemelkedésében, vagy egy szakma kézművességének a fennmaradásában. Beszélünk arról, hogy a társadalmi, gazdasági és klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásban mennyire segíthet a szövetkezés. Bemutatkoznak olyan környezet technológiák melyekkel kis léptékben is megteremthető az energia függetlenség. A hazai szövetkezeti megoldások is bemutatkozhatnak.


Szervezők:    SzOSzöv, Takarészövetkezetek, Hangya Szövetség, OSZT.     

       
Koordinátor nyitraikos@freemail.hu 


Támogatást nyújtott a konferencia megvalósításához: Ökotárs Alapítvány

 

Powered by Drupal